U, nu!

Het Vondelpark bestond in 2014 150 jaar en daarom namen de fotografen van Collectief Lucifer geschiedenis en persoonlijke herinnering als uitgangspunt voor hun fotografische ode aan het Vondelpark.
Vijf schrijvers, Anna Enquist, Jan van Mersbergen, K. Schippers, Maar­tje Wortel en Miek Zwamborn schreven een tekst bij de foto’s. Deze teksten, in de vorm van een gedicht, een korte mijmering of een per­soonlijke herinnering hingen samen met de foto’s verspreid door het park.

De titel, U, nu!, is ontleend aan het kortste Nederlandse gedicht ooit (en tevens een palindroom), dat in 1620 door Joost van den Vondel is geschreven.

Henri Blommers
Noortje Schmit

Herinneringen zijn niet zichtbaar, de geschiedenis van iets of iemand laat zich niet direct kennen en leidt soms een ‘verborgen leven’. Col­lectief Lucifer heeft dit ook in de presentatie van de foto’s tot uiting gebracht. Sommigen foto’s werden als het ware opgenomen door het park en stonden wat verborgen tussen hoog gras of op een eilandje, dreven in het water of bevonden zich in een koker. Andere foto’s hingen
juist prominent aan de hekken.

Bij de tentoonstelling is met behulp van succesvolle crowdfunding via Voordekunst een boek uitgegeven, met hierin de foto’s en teksten gebundeld.