Algemeen
Collectief Lucifer (Caroline Bijl, Henri Blommers, Daniëlle Celie, Marlon Mendonça Dias en Noortje Schmit) is onder de naam 'U, Nu!' de uitdaging aangegaan om, naast de ontelbare opnames die er al gemaakt zijn in en van het Vondelpark, beelden te maken die bezoekers op een andere manier naar het park laten kijken.

Het Vondelpark bestond in 2014 150 jaar en daarom koos het collectief het thema 'geschiedenis' in de meest ruime zin. Geen oude foto's of historische opnames. Wel de verbeelding van persoonlijke en/of collectieve herinneringen en de relatie en betekenis daarvan met het hier en nu. Het Vondelpark is van alle Amsterdammers. Vrijwel iedereen heeft wel een persoonlijke of collectieve herinnering in het park 'liggen' en maakt hiermee het Vondelpark tot wat het is: Een stadspark waarbij rust en levendigheid goed samengaan.

Omdat er nogal wat schrijvers het Vondelpark als decor of inspiratiebron gebruiken, heeft Collectief Lucifer in samenwerking met Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) vijf schrijvers -Anna Enquist, K. Schippers, Jan van Mersbergen, Miek Zwamborn en Maartje Wortel- gevraagd een tekst te schrijven bij de foto's. Deze teksten, in de vorm van een gedicht, een korte mijmering of een persoonlijke herinnering, zijn samen met een selectie van de foto's gebundeld in een boek.

Mijn bijdrage
Generaties kinderen zijn groot geworden met de speeltoestellen van Aldo van Eyck, die door heel Nederland werden geplaatst. Tegenwoordig zijn er van de 860 speelplaatsen nog maar enkele over. In de Amsterdamse wijk Slotervaart werd in het ‘Speelruimteplan 2009’ gesteld dat Van Eycks speelplaats moet worden gehandhaafd als ‘cultuurhistorisch monument’ en in de tuin van het Rijksmuseum staan inmiddels zeven authentieke speeltoestellen tentoongesteld. In het Vondelpark bevinden zich drie speelplekken met speeltoestellen van Aldo van Eyck.

Jan van Mersbergen schreef een tekst bij de foto's: Speeltuin